Odkryj świat pięknych zapachów w pielęgnacji ciała Darmowa dostawa od 150 zł!

Savone jaśminowe kosmetyki

Jasmin des Indes

To olfaktoryczna podróż wprost do indyjskich ogrodów, wypełnionych najpiękniejszą wonią jaśminu, róży oraz świeżych owoców.

Niezwykle elegancki i zmysłowy.

KOMPOZYCJA ZAPACHOWA

Jaśmin jest jedną z najdroższych i najbardziej pożądanych esencji zapachowych na świecie. Nazywany Królem Nocy, ze względu na fakt, iż to właśnie o tej porze najsilniej uwalnia swoją czarującą woń. Od stuleci uznawany za kwiat miłości zmysłowej, symbol tajemnicy i uwodzenia.  

Komponując ten zapach we Francji, chcieliśmy aby stanowił hołd dla kobiecego piękna i ponadczasowej elegancji. Postanowiliśmy połączyć dwie najcenniejsze esencje w świecie perfumiarstwa – jaśmin i róże. W ten sposób stworzyliśmy zapach, który dzięki swojemu niezaprzeczalnemu urokowi  zapada głęboko w pamięć. 

nuty głowy: jaśmin
nuty serca: róża, jaśmin, śliwka 
nuty bazy: nuty drzewne

WYBRANE SUROWCE

Ekstrakt z jaśminu

Wykazuje działanie wzmacniające włókna kolagenowe poprawiając tym samym strukturę skóry. Nawilża i regeneruje skórę oraz uszczelnia jej barierę hydrolipidową. Stosowany również w kremach przeciwzmarszczkowych. Pomaga zachować skórze młody i promienny wygląd nadając jej miękkość i gładkość. Dodatkowo, ze względu na niezwykle zmysłowy zapach jaśminu, od tysiącleci uważany jest za afrodyzjak pobudzający libido.

Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej

Stymuluje i przyśpiesza odnowę komórkową oraz przeciwdziała uszkodzeniom tkanek wspierając syntezę kolagenu i elastyny. Działa przeciwstarzeniowo poprawiając jędrności i gęstości skóry. Używana również w pielęgnacji cery naczyniowej. Jest silnym antyoksydantem. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz promieniowaniem UV. Przyśpiesza gojenie się ran oraz pomaga na rozstępy skóry i cellulit.

Olej z nasion krokosza barwierskiego

Nazywany również olejem szafranowym. Charakteryzuje się silnymi właściwościami nawilżającymi i odżywczymi. Przywraca skórze młodzieńczy wygląd rewitalizując ją i poprawiając jej jędrność. Wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wit. E i fitosteroli. Doskonały emolient. Wspiera prawidłową budowę naskórka i jego właściwości barierowe.

Olej z nasion konopii siewnej

Emolient o bardzo pożądanych właściwościach – regenerujących, przeciwzapalnych, antyseptycznych i antyoksydacyjnych. W jego składzie wyróżnia się m.in. odżywcze wit. A, B1, B2, B3, B6, C, D i E, karoten, fitosterole, fosfolipidy, magnes, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3. Wspomaga odbudowę warstwy hydrolipidowej skóry, przywracając jej przy tym jędrność, wygładzając ją i nawilżając.

Olej z orzechów babassu

Olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy i poli-nitoleinowy. Lekki, bardzo dobrze się wchłania. Jest naturalnym filtrem UV. Wykazuje silne właściwości nawilżające i przeciwzmarszczkowe. Ze względu na działanie uelastyczniające skórę przeciwdziała rozstępom.

Ascorbile palmitate

Estrowa pochodna wit. C., która w skórze ulega przekształceniu w aktywną i stabilną formę, czyli kwas askorbinowy. Jest to jeden z najlepszych przeciwutleniaczy, co sprawia, że stanowi on bardzo istotny składnik współczesnej kosmetologii. Zwalcza szkodliwe wolne rodniki, stymuluje lepsze ukrwienie skóry, wspomaga proces syntezy kolagenu. Wpływa tym samym na jędrność i elastyczność skóry, spłycenie zmarszczek i spowolnienie procesu starzenia się skóry.

Skwalan

Emolient, w kosmetykach Savoné używamy skwalanu pozyskiwanego z trzciny cukrowej. Lekki, hipoalergiczny i świetnie wchłaniający się olejek. Wyróżnia się cennymi właściwościami regenerującymi i nawilżającymi, opóźnia procesy starzenia, zwalcza wolne rodniki oraz spłyca zmarszczki, rozstępy i blizny. Odbudowuje płaszcz lipidowy skóry i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Posiada działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Inulina

Naturalny prebiotyk, który wzmacnia i uszczelnia naturalną barierę ochronną skóry. Dodatkowo chroni przed rozwojem szkodliwych dla skóry człowieka mikroorganizmów oraz neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, wspomagając przy tym utrzymanie młodego wyglądu skóry.

Shopping Cart