Odkryj świat pięknych zapachów w pielęgnacji ciała Darmowa dostawa od 150 zł!

SKŁADNIKI

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy Leksykon Składników, w którym znajdziesz informacje o właściwościach naszych składnikach, ich pochodzeniu, a także o tym, w jaki sposób oddziałują na skórę. Wszystkie surowce użyte przez Savoné posiadają odpowiedni certyfikat jakości, uprawniający do bycia użytym w produktach kosmetycznych. Dodatkowo, w trosce o nasze Klientki i naszych Klientów produkty Savoné zostały przetestowane przez lekarzy dermatologów.

 

WYBIERZ LITERĘ

a b c d e g h i j l n o p r s t x  

A

Adansonia Digitata Seed Oil

Olej z nasion owoców baobabu – olej pozyskiwany z nasion owoców baobabu afrykańskiego. To długowieczne drzewo występuje naturalnie w tropikalnej i subtropikalnej Afryce. Jest to roślina lecznicza i uprawna. Zarówno jej liście, owoce, jak i pędy są jadalne. Olej ten ma niezwykłe właściwości wykorzystywane od dawna w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości witamin A, E, F odżywia i uelastycznia skórę tworząc na niej warstwę okluzyjną zapobiegającą nadmiernemu odparowywaniu wody. Ujędrnia skórę oraz przeciwdziała jej wiotczeniu. Ponadto, niweluje wiele problemów skórnych takich jak np. trądzik, suchość czy zapalenie skóry. Stosowany również w redukcji rozstępów, blizn i przebarwień skórnych.

Alpha-Glucan Oligosaccharide

Alfa Glukan Oligosacharydy – powstaje w wyniku enzymatycznej polimeryzacji sacharozy i maltozy. Sacharoza jest ekstrahowana z buraka cukrowego, a maltoza z pszenicy. Prebiotyk i naturalny wielocukier o bardzo dobrych właściwościach nawilżających i ochronnych. Utrzymuje równowagę mikrobiomu skóry. Zmniejsza łuszczenie i pękanie suchej skóry, wzmacniając barierę naskórkową.

Alpha-Isomethyl Ionone

Składnik kompozycji zapachowej.

Ascorbyl Palmitate

Palmitynian Ascorbylu – to estrowa pochodna wit. C, która w skórze ulega przekształceniu w aktywną i stabilną formę, czyli kwas askorbinowy. Jest to jeden z najlepszych przeciwutleniaczy, co sprawia, iż stanowi on bardzo istotny składnik współczesnej kosmetologii. Zwalcza szkodliwe wolne rodniki, stymuluje lepsze ukrwienie skóry, wspomaga proces syntezy kolagenu. Wpływa tym samym na jędrność i elastyczność skóry, spłycenie zmarszczek i spowolnienie procesu starzenia się skóry. Ponadto składnik ten wyrównuje koloryt skóry, a także rozjaśnia przebarwienia. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. W ten sposób naturalnie wydłuża ich przydatność do użycia.

B

Betaine

Betaina – to naturalny aminokwas i humektant. Wytwarzana jest z buraka cukrowego. Jest związkiem hydrofilowym o silnym działaniu nawilżającym. Czyni skórę miękką i jedwabiście gładką. Łagodzi podrażnienia skóry wywołane np. przez detergenty. Przy większym stężeniu wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo, betaina używana w żelach pod prysznic powoduje powstanie stabilnej piany, jednocześnie nie podrażniając skóry podczas mycia, a wręcz ją łagodząc.

Butyrospermum Parkii Butter

Masło shea – inaczej nazywane masłem karité. Pozyskiwane z nasion owoców afrykańskiego drzewa Masłosza Parka. Drzewo to rośnie naturalnie w Afryce zachodniej i środkowej. W kulturze afrykańskiej drzewo Masłosza zajmuje wyjątkowe miejsce. Przez rdzennych mieszkańców jest uznawane za święte ze względu na swoje właściwości i długowieczność. Zgodnie z tradycją zbiór owoców mogą wykonać jedynie kobiety. Masło shea jest bogatym źródłem wit. A, F, E, a także fitosteroli, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces jej starzenia. W swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry, stąd też posiada głębokie działanie nawilżające. Polifenole zawarte w maśle karité działają jak naturalny filtr ochronny. To niezwykłe masło ułatwia również procesy gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje skórę. Cenne właściwości masła Shea wykorzystywane są również do walki z rozstępami oraz cellulitem.

C

Cannabis Sativa Seed Oil

Olej z nasion konopi siewnej – jeden z najcenniejszych olejów w kosmetyce ze względu na swoje silne działanie odżywcze i nawilżające. Pozyskiwany z nasion konopi siewnej. Na Dalekim Wschodzie używany od tysięcy lat w pielęgnacji i lecznictwie. Olej ten zawiera m.in. przeciwutleniacze, proteiny, fitosterole, fosfolipidy, minerały oraz witaminy - A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Jest ważnym składnikiem preparatów przeciwzapalnych. Pomaga leczyć zmiany skórne, normalizując i regenerując skórę. Szczególnie polecany jest dla skóry suchej, zniszczonej, alergicznej, dojrzałej, a także tłustej ze skłonnością do trądziku. Neutralizuje działanie wolnych rodników, uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym zapobiegając nadmiernej utracie wilgoci przez skórę, reguluje poziom sebum, odżywia i poprawia koloryt skóry. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe oraz ochronne wzmacniając odporność skóry na promieniowanie UV.

Caprylic/Capric Triglyceride

Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy – emolient pochodzenia naturalnego, zwany również „suchym olejem” lub MCT (medium chain triglycerides). Olej bezbarwny i bezzapachowy, popularnie stosowany w branży kosmetycznej ze względu na swoje cenne właściwości. Pozostawia na skórze ochronną warstwę ograniczając utratę wody z naskórka. Nawilża, natłuszcza i uelastycznia skórę. Ma działanie kondycjonujące.

Caprylyl Glycol

Glikol kaprylowy – humektant i naturalny emolient. Stosowany w kosmetykach tworzy warstwę okluzyjną, przez co wpływa na poprawę nawilżenia i ogranicza utratę wody przez skórę. Wnika w głębsze warstwy skóry, dzięki czemu jest świetnym nośnikiem substancji aktywnych i odżywczych. Wykazuje działanie natłuszczające, zmiękczające, nawilżające i wygładzające. Utrzymuje również odpowiednią konsystencję kosmetyku i zapobiega jego wysychaniu.

Carthamus Tinctorius Seed Oil

Olej z krokosza barwierskiego – nazywany również olejem szafranowym. Pozyskiwany jest z nasion krokosza barwierskiego. Roślina ta należy do astrowatych, wyglądem przypomina oset. Wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat jako olej, a także barwnik (pozyskiwany z kwiatów). Co ciekawe, w starożytnym Egipcie jedynie faraon posiadał prawo do jej uprawy. Spośród wszystkich olejów zawiera największe stężenie kwasu linolowego oraz dużą dawkę wit. E. Charakteryzuje się silnymi właściwościami nawilżającymi i odżywczymi. Przywraca skórze młodzieńczy wygląd, rewitalizując ją i poprawiając jej jędrność. Neutralizuje wolne rodniki, przez co doskonale chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Jest też jednym z najlepszych olejów do masażu. Ma lekką konsystencję i szybko się wchłania.

Caryodendron Orinocense Seed Oil

Olej cacay – ten cenny olej uzyskuje się z orzechów Caryodendron Orinocense - dziko rosnących drzew, naturalnie występujących w tropikach wzdłuż wschodniego podnóża Andów. Stanowi najnowsze odkrycie w kosmetyce przeciwstarzeniowej. Wyróżnia się wysokim stężeniem przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazuje silne działanie anti-aging, nawilżające, ujędrniające i wygładzające. Redukuje blizny i rozstępy. Rozjaśnia przebarwienia przywracając naturalny blask i koloryt skóry. Olej szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze.

Centella Asiatica Extract

Ekstrakt w wąkroty azjatyckiej – inaczej nazywany Gotu Kola lub trawą tygrysią. Jest to roślina pochodząca z Dalekiego Wschodu, wykorzystywana tam od tysięcy lat w lecznictwie i pielęgnacji. Szczególne znaczenie ma w Ajurwedzie, w której przypisuje się jej szerokie zastosowanie m.in. w leczeniu zmian skórnych. Znana również jako roślina długowieczności. Wąkrota stymuluje i przyśpiesza odnowę komórkową oraz przeciwdziała uszkodzeniom tkanek wspierając syntezę kolagenu i elastyny. Działa przeciwstarzeniowo, poprawiając jędrność i gęstość skóry. Używana również w pielęgnacji cery naczyniowej. Jest silnym antyoksydantem. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz promieniowaniem UV. Przyśpiesza gojenie się ran, a ponadto pomaga na rozstępy i cellulit.

Cetearyl Alcohol

Alkohol cetylostearylowy – jest to emolient pochodzenia roślinnego, którego zadaniem jest stabilizacja emulsji poprzez połączenie oleju i wody. Tworzy dzięki temu jedną i stabilną konsystencję, ułatwiając tym samym jej aplikację. Chroni skórę przed transepidermalną utratą wody. Stosowany jest często w produktach przeznaczonych do skóry suchej i odwodnionej. Jest składnikiem powszechnie stosowanym w kosmetyce.

Cetearyl Olivate

Substancja pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z oliwy z oliwek. W kosmetyku pełni fukcję emolientu i emulgatora. Zabezpiecza skórę przed utratą wody oraz ją kondycjonuje dając uczucie zmiękczenia i wygładzenia. Nadaje produktowi odpowiednią konsystencję.

Citral

Składnik kompozycji zapachowej.

Citronellol

Składnik kompozycji zapachowej.

Coco-Caprylate/Caprate

Wielozadaniowy emolient kosmetyczny pozyskiwany z kokosa. Poprawia wchłanialność i aplikację kosmetyku. Działa nawilżająco, a ze względu na swoją biokompatybilność długo utrzymuje wysoki poziom nawilżenia. Polecany do pielęgnacji skóry wysuszonej i problematycznej. Uważany za naturalny zamiennik silikonów. Daje aksamitne odczucie na skórze.

Crocus Sativus Flower Extract

Ekstrakt z szafranu – stosowany od tysięcy lat, cenny i pożądany składnik kosmetyczny, a także afrodyzjak. Bogaty w karotenoidy, flawonoidy, minerały i witaminy z grupy B. Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się skóry. Ze względu na to, używany jest przede wszystkim w kosmetykach anti-aging. Ponadto składnik ten skutecznie rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz nawilża i uelastycznia skórę.

Citrus Clementina Fruit Extract

Ekstrakt z owoców klementyny – bogaty w witaminy C, A, B oraz minerały. Ma przede wszystkim działanie antyseptyczne i antyoksydacyjne. Opóźnia procesy starzenia skóry. Pomaga w niwelowaniu rozstępów i cellulitu. Stosowany również w celu odświeżenia i rozjaśnienia skóry.

D

Diisooctyl Succinate

Naturalny emolient pochodzący z niemodyfikowanego genetycznie oleju kukurydzianego i oleju rycynowego. Nawilża i daje jedwabiste uczucie na skórze po aplikacji.

E

Eugenol

Składnik kompozycji zapachowej.

G

Geraniol

Składnik kompozycji zapachowej.

Glycerin

Gliceryna - składnik pochodzenia roślinnego. Surowiec o szerokim spektrum działania: zapewnia odpowiednią konsystencję, wilgotność, trwałość kosmetyku oraz usprawnia homogenizację (łączenie) składników w masie. Ze względu na swoje silne właściwości higroskopijne, jest ona jednym z kluczowych humektantów w kosmetyce. Zapewnia długotrwałe utrzymywanie się efektu nawilżenia (przez wiele godzin od aplikacji) poprzez gromadzenie i wiązanie wody w naskórku. Poprawia elastyczność i gładkość skóry.

Glyceryl Stearate

Stearynian glicerolu - składnik pochodzenia naturalnego. Pełni funkcję emulgatora. Umożliwia powstanie i stabilizację emulsji poprzez połączenie fazy wodnej z fazą olejową. Na skórze tworzy warstwę okluzyjną zapobiegając nadmiernemu odparowywaniu wody. W sposób pośredni działa więc nawilżająco oraz wygładzająco.

H

Helianthus Annuus Seed Oil

Olej z nasion słonecznika - olej o wszechstronnym działaniu: nawilżającym, odżywczym, ochronnym, przeciwzapalnym i regenerującym. Nie jest komedogenny. Co więcej, ten lekki olej szybko się wchłania i normalizuje pracę gruczołów łojowych. Wysoka zawartość wit. E wpływa na jego antyoksydacyjne właściwości.

Hydrogenated Vegetable Oil

Uwodorniony olej roślinny - emolient pochodzenia naturalnego. Tworzy na skórze ochronną powłokę. Pielęgnuje i wygładza skórę.

Hydroxyacetophenone

Konserwant, który hamuje rozwój mikroorganizmów w produkcie i zapewnia jego trwałość. Zabezpiecza masę przed zmianami barwy oraz konsystencji, a także likwiduje niepożądane zapachy. Ma również działanie antyoksydacyjne, przez co opóźnia procesy starzenia skóry.

I

Inulin

Inulina - naturalny prebiotyk pozyskiwany z korzenia cykorii, który wzmacnia i uszczelnia barierę ochronną skóry. Dodatkowo wspiera prawidłową florę bakteryjną skóry oraz neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, wspomagając przy tym utrzymanie młodego wyglądu. Nawilża i łagodzi podrażnienia.

J

Jasminum Officinale Flower Extract

Ekstrakt z kwiatów jaśminu - wykazuje działanie wzmacniające włókna kolagenowe poprawiając tym samym strukturę skóry. Nawilża i regeneruje skórę oraz uszczelnia jej barierę hydrolipidową. Stosowany również w kremach przeciwzmarszczkowych. Pomaga zachować skórze młody i promienny wygląd nadając jej miękkość i gładkość. Dodatkowo, ze względu na niezwykle zmysłowy zapach jaśminu, od tysiącleci uważany jest za afrodyzjak pobudzający libido.

L

Lactic Acid

Kwas mlekowy - pozyskiwany w naturalnym procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych z grupy Lactobacillus. Kwas ten ma wszechstronne działanie w pielęgnacji. Przede wszystkim pełni rolę regulatora pH zachowując fizjologiczny odczyn skóry. Działa również antybakteryjnie. Nawilża i wzmacnia skórę, stymulując ją do produkcji kolagenu i ceramidów. Niweluje przebarwienia i blizny. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe.

Limonene

Składnik kompozycji zapachowej.

Linalool

Składnik kompozycji zapachowej.

N

Nelumbo Nucifera Flower Extract

Ekstrakt z kwiatu lotosu indyjskiego - w buddyzmie i hinduizmie kwiat lotosu nazywany jest świętym. To symbol czystości, mistycyzmu i odrodzenia. Od wieków stosowany zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakt z tego kwiatu wykazuje m.in. działanie nawilżające, odżywcze, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Co ważne - stymuluje odnowę komórkową. Hamuje enzym rozkładający włókna elastynowe skóry, wzmacniając przy tym jej strukturę i poprawiając mikrokrążenie. Opóźnia procesy starzenia skóry. Łagodzi podrażnienia, dodatkowo działając kojąco i relaksująco.

Niacinamide

Niacynaimid - aktywna forma wit. B3. Nazywany również niacyną lub witaminą PP. To wszechstronny, jak również sprawdzony składnik kosmetyczny. W niskim stężeniu działa nawilżająco. Uszczelnia barierę hydrolipidową skóry, zapobiegając jej wysuszeniu. Działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo poprzez stymulację syntezy kolagenu. Wyróżnia się działaniem wygładzającym powierzchnię skóry, rozświetlającym przebarwienia, regulując przy tym aktywność gruczołów łojowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Koi podrażnienia oraz nadaje skórze świeży i zdrowy wygląd.

Nymphaea Caerulea Flower Extract

Wyciąg z kwiatów lilii wodnej - nazywany również lotosem egipskim ze względu na swoje pochodzenie. Od tysięcy lat ten piękny niebieski kwiat rośnie dziko w wodach Nilu. Stanowi ważny symbol i popularny motyw dekoracyjny w sztuce egipskiej. Kwiaty tej rośliny pięknie pachną. Jako surowiec kosmetyczny przede wszystkim nawilża i uelastycznia skórę. Poza tym wykazuje również działanie wygładzające oraz relaksujące.

O

Oleifera Seed Oil

Olej z orzechów babassu - zwany także masłem babassu. Wytwarzany z nasion dziko rosnących palm Attalea Speciosa rosnących w Ameryce Południowej. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i wit. E. Lekki, bardzo dobrze się wchłania. Jest naturalnym filtrem UV. Wykazuje silne właściwości nawilżające, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Ze względu na działanie uelastyczniające przeciwdziała rozstępom oraz niweluje cellulit. Zmiękcza skórę, pozostawiając ją przyjemną w dotyku.

Olus Oil

Olej roślinny - pełni funkcję emolientu. Tworzy na skórze warstwę okluzyjną, chroniąc ją przed utratą wilgoci. Nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Chroni ją również przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

P

Parfum

Składnik kompozycji zapachowej.

Passiflora Edulis Fruit Extract

Ekstrakt z owoców passiflory - owoc ten inaczej nazywany jest męczennicą jadalną lub marakują. Bogaty w witaminy z grupy A, B, C i E, flawonoidy oraz karotenoidy. Ze względu na zawartość składników odżywczych jest ważnym składnikiem aktywnym w kosmetyce. Wyróżnia się właściwościami regeneracyjnymi oraz stymulującymi odnowę komórkową skóry. Nawilża i odżywia skórę. Działa antyoksydacyjnie, depigmentująco, a także zmiękczająco. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe.

Pentylene Glycol

Glikol pentylenowy - humektant pochodzenia roślinnego. Nawilża i zmiękcza skórę. Umożliwia rozpuszczanie innych składników takich jak np. wyciągi roślinne. Pełni również funkcję promotora przenikania, zwiększając skuteczność działania składników aktywnych. Poprawia stabilność produktu. Ponadto wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Potassium Sorbate

Sorbinian potasu - substancja konserwująca i zabezpieczająca produkt przed rozwojem drobnoustrojów, a także wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym używaniu produktu kosmetycznego.

Prunus Armeniaca Kernel Oil

Olej z pestek moreli - delikatny olejek, często dodawany do kosmetyków dla niemowląt. Jest źródłem wit. A, B i E, kwasu linolowego, palmitynowego i oleinowego. Zapobiega utracie wody z naskórka, tworząc warstwę okluzyjną. Odżywia i delikatnie natłuszcza, pozostawiając skórę gładką oraz przyjemną w dotyku. Działa kojąco zarówno na cerę wrażliwą, jak i suchą. Dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze.

Punica Granatum Bark Extract

Ekstrakt z granatu - granat to niezwykły owoc, od wieków używany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Dzięki zawartości witamin A, B, C, E, flawonoidów i minerałów, ekstrakt ten wykazuje silne działanie odżywcze i regenerujące skórę, działając przy tym przeciwstarzeniowo. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli oraz kwasu Omega-5, ekstrakt z granatu wyróżnia się bardzo dobrymi właściwościami antyoksydacyjnymi, przeciwzapalnymi oraz przeciwobrzękowymi. Wspomaga gojenie się stanów zapalnych.

Punica Granatum Seed Oil

Olej z pestek granatu - ten cenny olej wykorzystkuje się w kosmetyce ze względu na jego silne działanie antyoksydacyjne, zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dodatkowo, poprzez wspomaganie syntezy kolagenu, zwiększa jej sprężystość, spłycając przy tym zmarszczki. Mając na uwadze wysoką zawartość flawonoidów i kwasu punikowego, należy wskazać, że łagodzi stany zapalne skóry oraz przyspiesza ich gojenie. Wzmacnia barierę lipidową naskórka. Głęboko nawilża, odżywia i uelastycznia skórę.

R

Rosa Centifolia Flower Extract

Wyciąg z płatków kwiatów róży stulistnej - róża stulistna to jedna z najpiękniej pachnących róż. Wywodzi się z Francji i tam też, ze względu na sprzyjający klimat Lazurowego Wybrzeża, znajdują się największe pola uprawne. Zbiory kwiatów przeprowadza się o świcie. Wtedy też są one najbogatsze w składniki lotne. Do otrzymania jednego kilograma esencji potrzebne jest ok. pięciu ton kwiatów. Ekstrakt z tej wyjątkowej róży zawiera m.in. wysokie stężenie korzystnych dla skóry flawonoidów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące, antyseptyczne i antybakteryjne. Wzmacnia naczynka krwionośne oraz poprawia elastyczność skóry, opóźniając przy tym procesy jej starzenia. Polecany zarówno do cery naczynkowej, jak i w profilaktyce anti-aging. Niepowtarzalny zapach róży stulistnej działa relaksująco i kojąco na zmysły.

Rosa Damascena Flower Water

Hydrolat z kwiatów róży damasceńskiej - róża damasceńska uprawiana jest głównie w basenie Morza Śródziemnego, choć najbardziej popularne uprawy pochodzą z Bułgarii. Woda różana (czyli hydrolat) powstaje jako produkt uboczny w wyniku destylacji parą wodną płatków róż, w celu uzyskania olejku eterycznego. Hydrolat jest bogaty we flawonoidy. Może być bezpośrednio używany na skórę. Wyróżnia się działaniem nawilżającym, ściągającym, antyseptycznym, przeciwzapalnym i łagodzącym podrażnienia. Dodatkowo jest świetnym antyoksydantem. Występuje często jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych. Wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia kondycję skóry. Ma piękny różany zapach.

Rosa Moschata Seed Oil

Olej z nasion róży piżmowej - róża piżmowa, inaczej nazywana rdzawą, pochodzi z rejonów dawnej Persji. Dziś można ją spotkać zarówno jako dziko rosnący krzew, jak i w uprawie. Olejek powstaje w wyniku tłoczenia jej nasion. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A i antyoksydanty. Ze względu na swoje silne właściwości regenerujące i pielęgnacyjne szczególnie polecany jest dla skóry suchej i łuszczącej się. Nawilża i gromadzi wilgoć w skórze. Wzmacnia struktury cementu międzykomórkowego skóry. Dodatkowo, pobudza produkcję kolagenu w skórze, dzięki czemu skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga redukcję blizn oraz rozjaśnia przebarwienia.

S

Sodium Benzoate

Benzoesan sodu - konserwant, który hamuje rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w produkcie. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem drobnoustrojami. Bezpieczny składnik, używany także w przemyśle spożywczym.

Sodium Chloride

Chlorek sodu - modyfikator reologii. Posiada właściwości zagęszczające, tym samym wpływa na konsystencję kosmetyku.

Sodium Hydroxide

Wodorotlenek sodu - jego głównym zadaniem jest regulacja poziomu pH kosmetyku.

Sorbitan Olivate

Oliwian sorbitolu - pochodna oliwy z oliwek. W kosmetyku pełni funkcję emulgatora, który umożliwia powstanie emulsji i jej stabilizację. Dobrze się wchłania i zapobiega TEWL (transepidermalnej utracie wody), dzięki czemu chroni naskórek przed wysuszeniem.

Squalane

Skwalan - emolient będący stabilnym odpowiednikiem ludzkiego skwalenu. Skwalen to składnik naszego sebum czyli ochronnej wartwy lipidowej skóry. Jego niedobory powodują, że skóra staje się sucha i matowa. W kosmetykach Savoné używamy jego najlepszej jakościowo i najczystszej formy - pozyskiwanej z trzciny cukrowej. Jest to lekki, hipoalergiczny i świetnie wchłaniający się olejek. Ma wszechstronne działanie, ponieważ wyróżnia się cennymi właściwościami regenerującymi i nawilżającymi. Ponadto, opóźnia procesy starzenia, zwalcza wolne rodniki oraz spłyca zmarszczki. Odbudowuje płaszcz lipidowy skóry i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

T

Tripelargonin

Tripelargonin - lekki emolient pozyskiwany z nasion ostropestu. Zabezpiecza skórę przed nadmierną utratą wody, tworząc "opatrunek okluzyjny". Nawilża oraz wygładza skórę, pozostawiając ją przy tym jedwabistą i miękką w dotyku.

Tocopherol

Witamina E - zwana witaminą młodości to antyoksydant, który hamuje procesy starzenia się skóry, zwalczając przy tym wolne rodniki. Poprawia ukrwienie skóry oraz wzmacnia barierę naskórkową poprzez zdolność do przenikania w struktury lipidowe błon komórkowych. Co ważne, stymuluje procesy odnowy tkanek. Działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia. Pełni również rolę naturalnego konserwantu, chroniąc składniki kosmetyku przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru.

Tocopheryl Acetate

Octan tokoferylu - estrowa forma wit. E. Silny antyoksydant. Charakteryzuje się działaniem przeciwzmarszczkowym, a przy tym odżywczym i łagodzącym stany zapalne skóry. Zapobiega utlenianiu się kosmetyków, konserwuje i przedłuża ich świeżość.

X

Xanthan Gum

Guma ksantanowa – emulgator, składnik pochodzenia naturalnego. Stabilizuje, zagęszcza i poprawia lepkość masy kosmetycznej.

Shopping Cart